När tvättmaskinen i lägenheten som Adam hyrde genom sitt företag gick sönder hörde han av sig till uthyrningsföretaget för att få den lagad.
När Adam tagit kontakt med Sebastian Ländin som då var advokat och delägare vid Adriansson Advokatbyrå, fick han reda på att den hyra han betalat i nästan sju år dessutom var omkring 15 000 kronor högre än den lagstadgade skäliga hyran för lägenheten.
Den svenska hyreslagstiftningen bygger, precis som arbetsrätten, på kollektiva förhandlingar. De så kallade bruksvärdeshyrorna förhandlas fram mellan fastighetsägarna och Hyresgästföreningen och alla hyresgäster har rätt att få sina hyror prövade i Hyresnämnden. När Hyresnämnden prövar vad en skälig hyra är för en lägenhet är det de kollektivt förhandlade hyrorna som ligger till grund för prövningen. Det var baserat på en sådan prövning det kunnat konstateras att Adams hyra var för hög.
Med beräkningen i ryggen väcktes talan i hyresnämnden. Där begärde Adam dels återbetalning av en del av den överhyra han redan betalat och dels att den framtida hyran skulle sättas ned till knappt 8 000 kronor. Motparterna svarade med att säga upp hans hyreskontrakt och försökte vräka honom.
Under rättsprocessernas gång kom det fram att uthyrningsföretaget inte alls hade haft något eget behov av lägenheten. Avtalet mellan fastighetsägaren och uthyrningsföretaget skrevs på samma dag som Adam skrev på sitt hyresavtal. Deras enda syfte var att förmedla den i andra hand till en högre hyra och utan besittningsskydd.
För att få det besittningsskydd som Adam hade rätt till enligt lag stämde han fastighetsägaren i tingsrätten. De var starten på en lång process som slutade i Högsta domstolen. Efter domen fick Adam samma rättigheter som en förstahandshyresgäst, däribland besittningsskydd.
Efter domen i Högsta domstolen hade vi förväntat oss att branschen skulle upphöra med den otillåtna uthyrningen. Så har dock inte blivit fallet. Uthyrningsbranschen fortsätter trots Högsta domstolens dom bedriva sin verksamhet på samma otillåtna sätt som tidigare och hittills har ingen gjort någonting åt saken.
Därför har vi nu startat Urban Rights. Med Högsta domstolens dom i ryggen kan vi hjälpa andrahandshyresgäster som Adam att få trygga boenden och skäliga hyror.
Vi tar inte ställning i frågan om marknadshyror. Däremot anser vi att samma regler skall gälla för alla. De som bedriver en otillåten verksamhet skall inte kunna tjäna mer på sina lägenheter än de som följer lagen.